Blaablaaa!

Jag måste lägga in mitt arbete här, så jag kan skriva ut det imorgon.
Läs det inte!! Det innehåller extremt mycket fjäsk! ;)



Fråga 1:

Jag anser att jag får den vardagsmotion jag behöver. Självklart finns det dagar då jag känner mig trött och lat och väljer att ta hissen istället för trapporna. Jag är noga med att få skjuts så sällan som möjligt. Jag tar alltid cykeln till mina kompisar som bor inom hyggligt nära område. Det är väldigt sällan jag får skjuts till avstånd som utan problem är gång - eller cykel avstånd. Jag skulle kunna förändra genom att ta trapporna istället för hissen. Jag skulle också kunna gå av några senare busshållplatser T.ex., för att få än längre promenad hem, även fast avståndet till närmaste busshållplats är en bit.


Fråga 2:

I nuläget tränar jag oftast varenda dag. Jag tränar innebandy två gånger i veckan, plus två matcher per helg. Jag tränar också på gym och det brukar bli varje dag, även två gånger per dag ibland. Där kör jag väldigt inriktat på att bygga muskler men kör även pass som bodypump, boxning osv. Intensiteten i innebandy är oftast hög. Självklart finns det träningar som är "slappare" än andra men eftersom jag kör på en relativt hög division är det seriösa träningar med både fys och kondition.

Psykosociala effekter: Efter träning brukar jag oftast känna mig mindre stressad. Innan träning är det ofta mycket stress kring läxor, prov, tiden och prestationen på träningen. Men efter genomförd träning brukar allting kännas en aning lättare och jag kan ta nya tag igen. Eftersom jag tycker innebandy och träning på gymmet är så pass rolig blir jag också gladare. Jag lär känna nya människor och umgås med flertalet av mina närstående vänner både i laget och även på gymmet. Det är inte bara träning utan blir också automatisk en social del.

Fysiska effekter: Träningen på gymmet hoppas jag efter en längre tid kommer ge starkare muskler, leder och skelett. På Nautilus kör dem efter ett individuellt träningsschema där upplägget är anpassat efter det mål du har med din träning och ett av mina mål är givetvis att få mer muskler. Jag har alltid tränat relativt mycket ända sen jag var liten och har aldrig haft problem med ryggen, det tror jag beror väldigt mycket på att jag tränar regelbundet och har byggt upp musklerna vid ryggpartiet. Innan jag började träna hade jag problem med vikten, men numera håller jag nästintill en regelbunden vikt. Självklart har den ökat under dem senaste åren men då endast i muskler.

  

Fråga 3:

Jag har aldrig haft problem med mina frukostvanor. Jag äter alltid en stadig frukost så jag orkar hålla igång fram tills lunch. Min frukost brukar bestå av två mackor, juice och flingor. Den förändring jag skulle kunna göra är att T.ex. äta mer gröt och frukt till frukost. Jag skulle också kunna ha mer grönsaker på mackorna som T.ex., paprika, tomat osv. En relativt bättre idé vore att ta vitaminer samtidigt som frukosten så jag blir piggare och verkligen får i mig alla vitaminer jag behöver. Men i nuläget anser jag att min frukost får ett klart godkänt!

  

Fråga 4:

Jag anser att jag är högenergiförbrukare eftersom jag tränar regelbundet flera gånger i veckan. Jag är oftast ganska noga med maten och då menar jag när jag äter i samband med träning men också efter. Efter genomförd träning är jag väldigt noga med att alltid äta något. Det brukar bli i form av en frukt, macka, risifrutti eller en gainomax som blir som en återställare. Jag anser att jag tillhör högenergiförbrukare eftersom jag äter väldigt rikligt och varierat men använder sen den energin till att träna.


Fråga 5:

På morgonen brukar jag alltid se till att äta en stadig frukost, för jag vet hur trött och okoncentrerad jag blir fram tills lunch annars. Precis innan lunchen brukar jag ofta bli väldigt trött och O-fokuserad. Min kurva brukar inte gå upp speciellt mycket vid lunch eftersom jag själv anser att lunchen oftast inte är så god, istället brukar jag välja att ta några mackor. När jag kommer hem ifrån skolan brukar jag alltid se till att äta ganska mycket mellanmål. Vid den här tiden är jag oftast väldigt trött, hungrig och gnällig för jag inte fått i mig tillräckligt med lunch för att orka hålla igång fram tills mellanmålet. Jag brukar äta så pass mycket att min kurva brukar hållas uppe fram tills middagen. Vid middagen äter jag väldigt mycket som gör att jag inte blir hungrig någon gång på kvällen.

Ändå brukar jag försöka äta någon frukt för att få i mig "det där lilla extra." Jag skulle kunna förändra min kurva genom att vara noggrannare med att äta något mellan frukosten och lunchen. Det är alltid då jag blir trött och okoncentrerad vilket såklart drabbar lektionerna man har kring den tiden. Jag borde också bli mycket noggrannare med att äta en stadigare lunch. I vissa fall hoppar jag till och med över lunchen vilket inte alls är speciellt bra. Om jag vet att det är mat till lunch som jag inte tycker om skulle jag kunna ha med mig några mackor och någon yoghurt så jag verkligen orkar med hela skoldagen.


Fråga 6:

Mitt vätskeintag består regelbundet utav mjölk, vatten och juice. I samband med träning är jag väldigt noga med att dricka mycket vatten. Jag märker själv att jag blir mycket segare i benen om jag inte är noga med att dricka tillräckligt med vatten. Under en träning brukar jag oftast dricka cirka en flaska. Under match är våra tränare väldigt noga med att alla dricker väldigt mycket så då brukar det bli ungefär två till tre flaskor under matchens gång. Jag tycker jag skulle kunna förbättra vätskeintaget efter genomförd träning eller match. Efter träning är jag inte alls noga med att dricka vatten utan tänker mest på att det är viktigast att dricka under träning. Så mycket mer vätskeintag efter genomförd träning är något jag borde förbättra.


Fråga 7:

Jag känner mig nästintill regelbundet stressad. Det är mycket krav i skolan, innebandyn och förövrigt som gör att jag oftast känner hög prestationsförmåga vilket aldrig lugnar ner nerverna till fyllo. Jag vill göra bra ifrån sig på prov men också kunna uppnå dem målen jag har med min träning. Jag vet med mig själv att jag är väldigt dålig på att planera saker som leder till att jag blir så pass stressad som jag känner mig. Ofta känns det som tiden inte räcker till för att hinna med alla prov och läxor som måste genomföras. Stressen leder då till att resultaten inte blir så höga som målet var att ha ifrån början. En lösning vore att jag verkligen satte mig ner och skrev upp alla saker jag måste hinna plugga, antal timmar jag vill träna på en vecka och sen skriva upp ett "schema" utifrån det hur mycket tid jag ska lägga ner på varje sak för att känna mig mindre stressad. Jag borde också börja plugga någon vecka tidigare så jag inte samlar på mig allting på en hög som leder till att situationen blir stressad. En annan lösning vore att skriva upp vilket ämne jag tycker är viktigast och kanske då satsa mer på det ämnet och lägga ner mer tid åt att plugga på dem ämnena jag anser är viktigast. Dessutom vet jag med mig själv att jag ofta väljer att träna istället för att plugga, även fast jag verkligen borde. Jag tror det är viktigt att jag lär mig sätta gränser för när tiden egentligen inte räcker till. Men grunden ligger i att jag måste lära mig prioritera och ha mer självbehärskning för vad som måste göras i första hand.


Fråga 8:

Jag anser att jag mår bra. Jag är oftast väldigt pigg och sprallig och mycket av det tror jag beror på min träning. Dessvärre har jag otur med att jag lätt blir sjuk. Det brukar inte vara värre än förkylningar men självklart är inte det kul. Jag skulle kunna återgärda detta med att börja äta betydligt mer vitaminer som förstärker immunförsvaret. Men framförallt tror jag problemet ligger i att jag inte väntar ut tiden med att bli helt frisk. Istället börjar jag träna när jag egentligen borde vänta med det några dagar till.


Fråga 9:

Hälsa för mig är att man motionerar regelbundet, äter sunt, känner sig pigg, träffar vänner och mår bra i allmänhet. För att jag ska må riktigt bra och verkligen känna mig på topp måste jag få träna dem dagarna jag känner för det. Träning har en väldigt uppiggande effekt på mig som gör att jag känner mig bra till mods. Träning har alltid varit en stor del av mitt liv eftersom jag genomfört sporter som handboll, fotboll och innebandy. Med tiden blir det en livsstil som inte går att leva utan. En annan viktig del för att må bra är givetvis att träffa vänner. Jag behöver umgås med folk jag känner mig omtyckt av för att kunna prestera bra i skolan såsom på fritiden och framför allt då det gäller idrottandet. Lika viktig som träning och vänskap är, är också maten. Mat har givetvis en livsviktig effekt men det speglar också en väldigt social roll, där också umgänget kommer in i bilden igen. Mina måltider är givetvis väldigt viktiga eftersom jag lägger ner den tid på träning som jag i nuläget gör. Det är viktigt att äta rätt men också att "förbruka" det man ätit. Jag försöker vara väldigt noga med regelbundna måltider i samband med träning både när det gäller mat innan, efter men också under träning. Om jag uppnår grunderna för träning, träffa vänner och äta rätt kommer också automatisk känslan av att jag mår bra och känner mig pigg. Dessa tre grunder får mig att fungera framför allt i skolan, så jag kan prestera bättre. Utan träning, vänner och mat mår jag verkligen inte bra och därför är dessa tre vad som identifierar hälsa för mig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0